2014. július 8., kedd

Sentinels Pass - Kanada, Sziklás hegység, főgerinc


János bá szervezett egy túrát, melyre meghívta egyik szomszédját, és annak barátnőjét is (mindketten rendszeres túrázók). Négyen vágtunk neki az útnak. A Sentinels Pass-hez készültünk, ami a sziklás hegység egyik leggyönyörűbb része. Calgaryből szinte végig a Trans Canadian Highway-en mentünk célunkig. Útközben megálltunk egy benzinkúton, ahol kávét akartam inni, de teljesen kétségbe estem, mert a kávé önkiszolgáló volt, és nem voltam egészen képben, hogy mit szabad és mit nem. Volt vagy öt féle kávé, mindegyikből 3 méret, meg több márka is. Érdekes és Magyarországon lehetetlen opció volt a mug-adag, ami lényegében annyit jelent, hogy a nálad lévő fedeles kávés bögrét teletöltheted. Nálunk biztosan két literes pitlikkel mászkálnának a népek.
Fent a Moraine Lake mellett egy pont az igényeknek megfelelő (elég nagy a rengeteg autónak) parkoló várt minket. Több turistaút is indult a tótól, de a legtöbben csak a látvány miatt mennek oda. Nem is csoda, ugyanis az itteni látvány egy jó ideig a 20 dolcsis hátoldalán volt . 
A túránk innen indul, és kb 6 km folyamatos emelkedővel éri el a 2611m-es magasságot, kb. 750m szintemelkedés után. Nem igazán tudom elmondani, hogy mennyire szép volt a táj. Az elején a mi lucosainkhoz hasonló erdőben mentünk, ahol a madárvilág, és az aljnövényzet is teljesen más volt a nálunk megszokotthoz képest. A tengerszint feletti magasság növekedésével a táj gyorsan változott és egyre szaporodtak a magashegyi vörösfenyők, míg végül kizárólag ezek alkották az erdőt. Épp jókor érkeztünk mert a fenyőtűk már besárgultak, de nem hullottak le. Szépen lassan kezdtek elfogyni a fenyők és helyüket a füves régió vette át. Érdekes módon ezen hegyen nem volt törpefenyves öv, se semmi hasonló. Az utolsó szakasz egy kőzuhatagos részen szerpentinezett át egészen a hágóig Közben még a hó is elkezdett szemetelni, de csak a hangulatom javította a dolog. A hágó túloldalán vannak az úgynevezett „Sentinelek”, magas sziklatornyok, melyeket itt örzőnek hivnak. A hágóban lévő kőcsúcson láttam életem első „Inukshukját” is (az ottani kőember, a Google sokat tud róla ) Lefelé a túra útvonala ugyanaz volt mint felfelé. A mellékelt googleearth-os térképen lehet látni az ösvényt is ami felvezet a hágóig .
Komoly teljesítmény volt, hogy János bá 60 évesen könnyedén teljesítette a túrát. Ezúton is szeretném neki megköszönni a szállást, és a fantasztikus túrát is!


Mint korábban mondtam nem igazán tudnám leírni, milyen szép volt, így beszéljenek a képek:
Castle mountain

Moraine lake
Kenukölcsönző a tónál
Felfelé menetben, érdemes megnézni milyen sudár koronája van a fáknak, gondolom eshet itt némi hó telente.
János bá felmenetben




Magashegyi vörösfenyő két ága, az elhalton fekete zuzmók
János bá a vörösfenyves öv fölött
A Moraine lake feletti csúcsok


Caplatás közben


A Pinnacle mountain
Chipmunk készül a télre
Mormoták is laknak itt
Ezek a sziklatornyok, a sentinelek (őrszemek) a hágó névadói
chipmunk hószállingózásban
Inukshuk, a helyi indián kőember


A Mt. Pinnacle az alatta lévő tengerszemmel

havazás után



A Sentinels pass
Helyi szabályokra emlékeztető tábla az ösvény közepén

Nem lehet a látvánnyal betelni

Az útvonalunk
Lake Louise













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése